Ψάξε, ψάξε... Θα με βρεις!

Με τη δράση αυτή επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν το άγνωστο παρελθόν της πόλης, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Επιλέχτηκαν επτά αρχαιολογικοί τόποι, άγνωστοι στο κοινό, που διατηρούνται κάτω από τις σύγχρονες πολυκατοικίες και παραμένουν αφανείς, χωρίς λειτουργική σχέση με την καθημερινή ζωή της πόλης. «Διαβάζοντας» τα QR codes με κινητό ή tablet από αφίσες τοποθετημένες σε επιλεγμένα σημεία, το κοινό λαμβάνει με συνοπτικό, ξεκάθαρο, αλλά και ελκυστικό τρόπο βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό τόπο με εποπτικό υλικό, κείμενα και φωτογραφίες. Η δυνατότητα σχολιασμού επιτρέπει, πέρα από τη γνώση των συγκεκριμένων τόπων, τη δημιουργία μιας εμπειρίας, μιας προσωπικής σχέσης με τα μνημεία, καλλιεργώντας, έτσι, μια βιωματική μνήμη.

Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή της Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (24-25 Σεπτεμβρίου) και θα διαρκέσει μια εβδομάδα έως τις 2 Οκτωβρίου 2016. Υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH “New Scenarios for a Community Involved Archaeology”.

Η επιδίωξη των ανθρώπων πίσω από τη δράση είναι να παρακινήσουν το κοινό να αποκτήσει προσωπικές εμπειρίες, προσωπικές ιστορίες, μια μικρή προσωπική μνήμη σε σχέση με το αόρατο παρελθόν της πόλης και να το εκφράσει μέσα από λόγια και εικόνες που θα καταθέσει στις σελίδες μας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram. Σας προσκαλούμε λοιπόν να το κάνετε!

Επιπλέον η γνώμη σας είναι πολύτιμη για μας. Θα μας βοηθούσατε πολύ αν μπορούσατε να διαθέσετε λίγα λεπτά και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας. Το πρόγραμμα δεν συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα και όλα τα ερωτηματολόγια είναι ανώνυμα. Για τους πρώτους εκατό τυχερούς που συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο θα υπάρξει ένα δώρο έκπληξη!

 

Κώστας Κωτσάκης

Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ
Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου

Κώστας Κασβίκης

Επίκουρος καθηγητής διδακτικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εξωτερικός σύμβουλος του έργου

Ματούλα Σκαλτσά

Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας, ΑΠΘ, Δ/ντρια ΔΠΜΣ "Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού"
Σύμβουλος του έργου

Ελευθερία Θεοδωρούδη

Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ
Σχεδιασμός – συντονισμός έργου

Κλεοπάτρα Αλαγιαλόγλου

Αρχιτεκτών – Μουσειολόγος, TETRAGON ΕΠΕ
Γραφιστικός σχεδιασμός

Λεωνίδας Τουρούτογλου

Web-designer
Υλοποίηση ιστοσελίδας

Λουκία Αργυριάδου

Manager – Μουσειολόγος
Διαχειρίση επικοινωνίας

Καλλιόπη Κότσαγα

Αρχαιολόγος
Μετάφραση κειμένων στα αγγλικά
πολιτισμόςαπθ
nearch
μουσειολογία
Απαντήστε στις ερωτήσεις και κερδίστε ένα δώρο!